Elkészítés:
A kelkáposztát (torzsája nélkül, azt én megeszem főzés közben nyersen) 4-5 cm-es kockákra vágjuk, majd 1 liter vízben feltesszük főni. Teszünk bele - ízlés szerint - egy kis borsot, vegetát, őrölt vagy egész köményt (én egész köménnyel szeretem).
Ha a káposzta megfőtt, az apró kockára vágott hagymát zsíron sárgára pirítjuk, rászórunk két evőkanál lisztet és simára keverjük. Ezután - a tűzről levéve - elkeverünk benne egy teáskanál pirospaprikát és a tejfölt. Ezt a rántást keverjük bele a forrásban lévő levesbe, majd ízesítjük. Egy-két percre belefőzzük a karikára vágott virslit és tálalhatjuk. Másnap még finomabb.
Húsleves :
A húsokat és csontokat megmosom, a zöldségeket megpucolom, a zöldeket összekötöm. A megfelelő nagyméretű fazékba a húst és a disznó- valamint marhacsontokat felteszem főni annyi hideg vízben, hogy bőven ellepje, de a zöldségeknek maradjon hely.
Amikor felforrt a víz, takarékra veszem, éppen annyira, hogy csak gyöngyözzön. Amikor már majdnem megfőtt a hús, akkor a kimaradt csirkecsontot és -lábat beleteszem, ahogy az előkészített zöldségeket is(bezöldségelem). Ízlés szerint sózom, ételízesítővel ls szemes feketeborssal ízesítem.
Amikor megfőtt, a gázt kikapcsolom, és 5-10 percet pihentetem. A zöldségeket és a húst külön tálra kiszedem. A levest leszűröm.
Grízgaluskával vagy levestésztával tálalom.
Karfiol Leves :
Hozzávalók :
kb. 50 dkg karfiol (tisztán mérve),1 l csontlé (vagy 2 tyúkhúsleveskocka),1 csokor petrezselyemzöld,2 dl tejföl,1 ek. liszt,2 ek. olaj,1 tk. piros fűszerpaprika
kevés só,csipetnyi cukor,1 tojásból vajasgaluska-massza (a receptet lásd a levesbetéteknél
A megtisztított, leveleitől megfosztott karfiolt kis rózsáira szedem, és meleg vízbe rakom, hogy az esetleg benne rejtőzködő apró bogarak, kukacok kimásszanak. 10 perc múlva leszűröm, folyó vízben átmosom és lecsöpögtetem. A csontlébe (vagy a húsleveskockákból készített levesbe) rakom. Felforralva majdnem puhára főzöm. Közben a felforrósított olajon világosra pirítom a lisztet, és a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát valamint a megmosott, lecsöpögtetett és nagyon apróra vágott petrezselyemzöldet. A rántást apránként 3 dl hideg vízzel felengedem, közben gyorsan simára keverem. A forrásban lévő levesbe öntöm, közben addig kevergetem, amíg felforr. Legalább 5 percig forralom. Egyetlen percre sem lehet otthagyni, mert pillanatok alatt kifuthat. Jól felforralom, kevés sóval és cukorral ízesítem, ezután belekeverem a mokkáskanállal szaggatott apró galuskákat. Végül beleszórom a nagyon finomra aprított, megmaradt petrezselyemzöldet, és a levesestálban simára kevert tejfölre tálalom.