MENÜ

Házi
Receptek

Frankfurti leves :

 

Hozzávalók:

Elkészítés:

A kelkáposztát (torzsája nélkül, azt én megeszem főzés közben nyersen) 4-5 cm-es kockákra vágjuk, majd 1 liter vízben feltesszük főni. Teszünk bele - ízlés szerint - egy kis borsot, vegetát, őrölt vagy egész köményt (én egész köménnyel szeretem). 
Ha a káposzta megfőtt, az apró kockára vágott hagymát zsíron sárgára pirítjuk, rászórunk két evőkanál lisztet és simára keverjük. Ezután - a tűzről levéve - elkeverünk benne egy teáskanál pirospaprikát és a tejfölt. Ezt a rántást keverjük bele a forrásban lévő levesbe, majd ízesítjük. Egy-két percre belefőzzük a karikára vágott virslit és tálalhatjuk. Másnap még finomabb.

 

 

 

Húsleves :

Hozzávalók:

  • 1-1 orjacsont, karajcsont, tarjacsont
  • 50-60 dkg szegy vagy oldalas marhahús
  • 15-20 db pucolt csirkeláb
  • 2-3 db csirke mellcsont vagy csontos része
  • 1 egész pulykanyak
  • 4-5 db sárgarépa
  • 4-5 db fehérrépa
  • 1 db közepes karalábé
  • 1 db közepes zellergumó
  • 1 db nagy krumpli
  • fél fej kelkáposzta
  • fél fej karfiol
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem összekötve fehér cérnával
  • 1 csokor zellerzöldje összekötve fehér cérnával
  • 2 db paradicsom (fagyasztott is lehet)
  • 2 db zöldpaprika (fagyasztott is lehet)
  • 10-15 szem egész feketebors
  • kevés zöldborsó
  • ételízesítő

Elkészítés:

A húsokat és csontokat megmosom, a zöldségeket megpucolom, a zöldeket összekötöm. A megfelelő nagyméretű fazékba a húst és a disznó- valamint marhacsontokat felteszem főni annyi hideg vízben, hogy bőven ellepje, de a zöldségeknek maradjon hely. 

Amikor felforrt a víz, takarékra veszem, éppen annyira, hogy csak gyöngyözzön. Amikor már majdnem megfőtt a hús, akkor a kimaradt csirkecsontot és -lábat beleteszem, ahogy az előkészített zöldségeket is(bezöldségelem). Ízlés szerint sózom, ételízesítővel ls szemes feketeborssal ízesítem. 

Amikor megfőtt, a gázt kikapcsolom, és 5-10 percet pihentetem. A zöldségeket és a húst külön tálra kiszedem. A levest leszűröm.

Grízgaluskával vagy levestésztával tálalom.

 

 

 

 

Karfiol Leves :

  

Hozzávalók :

kb. 50 dkg karfiol (tisztán mérve),1 l csontlé (vagy 2 tyúkhús­leveskocka),1 csokor petrezselyemzöld,2 dl tejföl,1 ek. liszt,2 ek. olaj,1 tk. piros fűszerpaprika

kevés só,csipetnyi cukor,1 tojásból vajasgaluska-massza (a receptet lásd a leves­betéteknél

A megtisztított, leveleitől megfosztott karfiolt kis rózsáira szedem, és meleg vízbe rakom, hogy az esetleg benne rejtőzködő apró bogarak, kukacok kimásszanak. 10 perc múlva leszűröm, folyó vízben átmosom és lecsöpögtetem. A csontlébe (vagy a húsleveskockákból készített levesbe) rakom. Felforralva majdnem puhára főzöm. Közben a felforrósított olajon világosra pirítom a lisztet, és a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát valamint a megmosott, lecsöpögtetett és nagyon apróra vágott petrezselyemzöldet. A rántást apránként 3 dl hideg vízzel felengedem, közben gyorsan simára keverem. A forrásban lévő levesbe öntöm, közben addig kevergetem, amíg felforr. Legalább 5 percig forralom. Egyetlen percre sem lehet otthagyni, mert pillanatok alatt kifuthat. Jól felforralom, kevés sóval és cukorral ízesítem, ezután belekeverem a mokkáskanállal szaggatott apró galuskákat. Végül beleszórom a nagyon finomra aprított, megmaradt petrezselyemzöldet, és a levesestálban simára kevert tejfölre tálalom.

 

 

 

 

Asztali nézet