MENÜ

Házi
Receptek

Húsvéti csokoládétorta (Bajram Pasta)


Hozzávalók: 6 dkg étcsokoládé, 6 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás 
cukor, 20 dkg átszitált liszt, 1 kávéskanál sütőpor, egy csipetnyi só, 5 cl 
konyak, egy kevés forró víz, a krémtöltelékhez 6 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 6 
dkg étcsokoládé, és egy kevés konyak.

 

 


Elkészítés: Gőzfürdőben megolvasszuk a csokoládét, és néhány evőkanálnyi 
forró vízzel, krém sűrűségűvé keverjük. Ugyanezen a gőzfürdőn felolvasszuk a 
vajat, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliáscukrot, majd habosra keverjük. 
Beleadjuk a tojás sárgákat, a sót, és kb. 10 percen átkevergetjük. Ha a 
massza már sima, lassan állandó keverés mellett, hozzáadagoljuk a 
csokoládét. Hozzáadjuk a sütőport, a lisztet, a konyakot, és az előzőleg 
keményre felvert tojásfehérjét. Vajjal kikent tortaformába öntjük, és 
közepesen meleg sütőben megsütjük. Ha kihűlt, a tortát két lappá vágjuk, 
megtöltjük, és kívül is bevonjuk a csokoládé krémmel. 
Csokoládékrém készítése: a vajat gőzfürdőn felolvasztjuk, belekeverjük a 
porcukrot, és azzal együtt habosra keverjük ki. 
Hozzáadjuk az ugyancsak gőzfürdőben meglágyított étcsokoládét, és simára 
keverjük. A még meleg töltelékhez állandó keverés közben apránként annyi 
konyakot adagolunk, hogy az kihűlés után, krém sűrűségű legyen.

A receptet beküldte Horváth Andrea nevű kedves olvasónk!

Bajor csokis körtetorta


Hozzávalók: 2 hámozott, kockákra vágott körte, 2 dl fahéjas cukorszirup, fél 
vaníliarúd, 3 evőkanál zselatinpor, 3 dl tej, 4 tojássárgája, 7,5 dkg cukor, 
1,5 kávéskanál vaníliaaroma, 1,5 dl körtepálinka, 1 vékony piskótalap, 20 
dkg étcsokoládé, 2 evőkanál olaj, 1 kávéskanál kakaó, csokoládéreszelék.


A körtéket a cukorszirupban a kettévágott vaníliarúddal 10 percig főzzük. 
Kihűtjük, lecsöpögtetjük, és másnapig hűtőbe rakjuk. A zselatinlapokat 
hidegvízbe áztatjuk. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig verjük. Lassan 
hozzáöntjük a felforralt tejet, kicsi lángon sűrűre főzzük. Amint sűrűsödik, 
levesszük a tűzről. A 3 evőkanál, vízben feloldott zselatint a krémhez 
keverjük, a vaníliát is hozzáadjuk, és kihűtjük, időnként megkeverjük. 
A hideg tejszínt kemény habbá verjük. A krémhez adjuk a körtéket, a 
pálinkát, és beleforgatjuk a tejszínt. Olajjal kikent formába simítjuk 2 cm 
vastagon, és a piskótával betakarjuk. Hűtőbe tesszük, másnap kivesszük a 
formából. A csokoládét vízgőzben megolvasztjuk, az olajat is hozzáadjuk, és 
habosra keverjük. Langyosra hűtjük, a krémre öntjük, hogy mindenütt jól 
befedje. Hűtőbe tesszük. Csokiforgáccsal és kakaóval megszórva kínáljuk. 
Amikor a tortát kivesszük a formából, meg kell fordítani, hogy a piskótalap 
legyen alul, rajta a krém és így vonjuk be a csoki-masszával.

GÖMBTORTA 
Hozzávalók: 
A TÉSZTÁHOZ: 4 tojás, 4 evőkanál hideg víz, 20 dkg cukor, 6-6 dkg liszt és 
étkezést keményítő, 1 kávéskanál sütőpor, 4 dkg kakaó, 
A BEVONATHOZ: 20 dkg marcipánmassza, 15 dkg porcukor, 7 evőkanál rum, 
narancslekvár. A KRÉMHEZ: 20 dkg félédes csokoládé, 6 dl tejszín, 3 
zselatinlap, 7,5 dkg vágott pisztácia, 
A DÍSZÍTÉSHEZ: vágott pisztácia.

 

 
 


Elkészítés: A tojásfehérjét a vízzel kézi mixelővel keményre verjük, majd 
állandóan kevergetve beleszórjuk a cukrot. A tojássárgáját könnyedén 
belekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a keményítőt, a kakaót és a 
sütőport. A masszát 24 cm átmérőjű tortaformába öntjük, melynek csak az 
alját zsírozzuk ki, és előmelegített sütőben megsütjük. Hagyjuk kihűlni, 
majd két lapra vágjuk. A krémhez a csokoládét a forró tejszínben 
felolvasztjuk, és állandóan kevergetve rövid idő alatt felfőzzük. A hidegen 
beáztatott, kinyomkodott zselatint belekeverjük, és az egészet hagyjuk 
kihűlni, majd felverjük, míg egész laza lesz. Egyharmadát félretesszük a 
külső kenéshez, a többibe pedig belekeverjük a pisztáciát. A 
marcipánmasszát, a porcukrot, a rumot összegyúrjuk, kinyújtjuk. Egy mély, 
gömbölyű tálat (24 cm átmérőjű) kibélelünk a marcipánnal, és vékonyan 
bekenjük narancslekvárral. A tortatészta felső lapját a marcipánra 
helyezzük, kissé rányomjuk, és bekenjük lekvárral. Rátesszük a pisztáciás 
krémet, majd a másik tortalapot. 3-4 órára hűtőbe tesszük, majd süteményes 
tálra borítjuk. Megkenjük a maradék krémmel, és beszórjuk pisztáciával.

 

 

 

Asztali nézet